Featured

We wish you a funny Xmas

By zondag, december 7, 2014 1 , Permalink

yoerisan_kerstkaart2005

(Afbeelding: Alexis America)

Ben jij die gouden ballen, engelenhaar en het eeuwige kerststalletje ook beu? Vind je onze tradities saai en voorspelbaar? Wat dacht je van een Oekraïnse boom dit jaar. Daar hangen ze hun boom namelijk vol met spinnenwebben. En in India hangen er zelfs bananen in de boom. Of mango’s. Je moet toch wat wanneer er geen echte kerstbomen in je land groeien. Dus hup, naar de groentejuwelier voor een trosje bananen!

Probeer het maar niet met de bij jouw kerstjurk matchende Louboutins.

Het is een feit. Elk land heeft wel een bijzondere of bizarre kerstraditie. Voor de bewoners van de Venezuelaanse stad Caracas is het bijvoorbeeld doodnormaal dat hun kinderen op kerstavond een lang rood touwtje aan hun grote teen knopen. Het uiteinde van het touwtje hangt via de vensterbank uit het raam. En als de kerkgangers terugkomen van de nachtmis, dan trekken ze op weg naar huis plagend aan de touwtjes. Nu hopen dat het touwtje niet te strak om de teentjes zat. Voor je het weet heb je prijs en komt het teentje mee.

Ok, best bizar. Maar hoe zit het dan met de Oekraïne en de spinnenwebben? Volgens een oude legende was er ooit een arme moeder die geen geld had om haar kerstboom mooi te versieren. Ze gebruikte hiervoor het enige wat ze kon vinden; spinnenwebben. Natuurlijk een prachtige eco-boom, maar de kindertjes waren wel wat teleurgesteld. Totdat de eerste zonnestralen op kerstochtend op de boom vielen. De magische kracht van Kerst veranderde de webben in draden van zilver en goud en het gezin hoefde nooit meer armoede te lijden. Sindsdien brengt het zien van een spin op kerstochtend bergen geluk.

wishbone

(Wishbone art by Hadden Sundblom)

Ander onderwerp, kerst en eten. Ik ben zelf gek op roomboterkransjes met grein. En in Engeland mag op eerste kerstdag de Christmas Pudding niet ontbreken. De traditie zit hem niet zozeer in de unieke smaak van dit zware nagerecht. Het bereiden, dát is het ritueel! Ten eerste mogen de kinderen het beslag alleen met de klok mee roeren. Dan mag je namelijk een wens doen. Nog meer bijgeloof, er zitten kleine voorwerpen in. Een muntje voor rijkdom of een wishbone (kippenbotje) voor je heimelijkste wensen. Het spreekt voor zich dat het geluk alleen geldt voor diegene die het in zijn toetje vindt. En dat het niet geschikt is voor ukjes onder de drie jaar…

Ben je het alleen zijn beu, probeer dan eens deze kersttraditie uit Slowakije. Ga met je rug naar de deur staan en gooi je schoen over je schouder.

Onze Amerikaanse vrienden wachten Santa Claus op met milk & cookies. En voor Japanners is de kersttaart heilig. Je bestelt hem weken van te voren. En is de slagroomtaart met chocolade en een aardbei na 25 december niet verkocht? Dan was de taart niet gewenst. Dat geldt trouwens ook voor alle single ladies van vijfentwintig jaar of ouder. Deze Japanse dames worden spottend Christmas Cakes genoemd.

louboutin

Je kunt dus maar beter geen vrijgezel zijn rond Kerst. Het is natuurlijk niet leuk om in je eentje aan het kerstdiner te schuiven. Ben je het alleen zijn beu, probeer dan eens deze kersttraditie uit Slowakije. Ga met je rug naar de deur staan en gooi je schoen over je schouder. Wijst de neus van je schoen naar de deur? Luidt dan maar de kerstklokken, jij blijft niet alleen. Wijst hij de andere kant op… gelukkig bestaat een paar uit twee schoenen…
Aangezien je toch alleen bent, hoef ik je niet te waarschuwen voor de omstanders. En voor de dames onder ons, probeer het maar niet met de bij jouw kerstjurk matchende Louboutins. En nee, de hakhoogte is ook geen indicatie.

Dus zit jij straks in een bont kerstgezelschap aan een kerstbrood in de vorm van een worstenbroodje? (ja echt!) En verdenk jij je familie van vreemde tradities? Je bent niet de enige op de wereld. Geniet van elkaar en lach. Ik wens je een fijne Kerst en een prachtig 2015 with lots of lushness!

Bloggernextdoor2

Voor Blogger Next Door schreef ik deze speciale Kerst gastblog. Op dit bloggersplatform vind je leuke food, lifestyle, DIY blogs en nog veel meer van mij en mijn co-bloggers.

Wat zijn de tradities van jouw familie, woonplaats of streek?