Vanillecake met koekjes & decadente appeltjes

By maandag, november 24, 2014 0 , , , Permalink

cakezonder

Decadente appeltjes… nee, die groeien niet aan een geldboompje. Ze liggen wel een nachtje in een badje van Amaretto om te marineren in de donkere basterdsuiker, koekjes en vanille. Ja, deze appels zijn tot op hun klokhuisjes verwend. En ze zijn een verrassing op het bedje van vanillecake. Een oud recept met een twist, speciaal voor deze tijd van het jaar.

Wat dit recept bijzonder maakt zijn de gemalen koekjes. Koekjes? Huh? Ja, natuurlijk!

Ik maak het meestal met bastogne koeken, maar wanneer de Sint in het land is gebruik ik speculaasjes. Huh! Koekjes? Ja, natuurlijk! Want wanneer je een appeltaart maakt, strooi je ook een beetje paneermeel over de deegbodem. Dit absorbeert namelijk het vocht van de appeltjes. Je kan ook amandelspijs gebruiken. Maar ik ben allergisch voor amandelen en paneermeel smaakt naar niets. Ik heb daarom ooit een ‘paneermeel’ gemaakt van… koekjes! Heerlijk. Ook in dit recept zorgt het voor smaak, maar het voorkomt ook een kledderige cake

Wat gaat erin?

200 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram zachte biologische roomboter, 200 gram (riet)suiker, 4 vrije uitloop eieren, merg van 1 vanillestokje, snufje zout, 3 grote appels (Jonagold), wijnglas Amaretto, 3 flinke eetlepels donkere basterdsuiker, twee handjes blanke rozijnen, 10 speculaasjes van goede kwaliteit (of 8 bastogne koeken), theelepel kaneel en wat boter om in te vetten.

En dan? 

De avond van te voren maak je de appeltjes alvast klaar. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Doe ze in een kom, samen met de basterdsuiker, de kaneel, de rozijnen, vanille en de Amaratto.  Verkruimel de koekjes in de keukenmachine en schep de koekkruimels door de appelvulling. Laat het appelmengsel een nachtje in de koelkast staan, zodat de appels lekker kunnen badderen. Ze kunnen ook makkelijk 48 uur marineren, daar wordt het alleen maar lekkerder van! Verwarm de oven voor op 160 graden. De cake bak je in een springvorm. Leg op de bodem een bakpapiertje en vet de randen van de vorm in. Mix de boter romig en voeg daarna een ei toe, mix tot het ei is opgenomen en voeg op deze wijze de overige eieren een voor een toe. Dan mag de (riet)suiker en het snufje zout erbij en mix dit 5 minuten op de hoogste stand tot een glad mengsel. Schep dan het zelfrijzend bakmeel in delen erdoor en zorg ervoor dat het beslag klontvrij is. Het beslag mag nu in de vorm. Verdeel het appelmengsel over het cakebeslag. Ook het restje Amaretto en suiker verdeel je over de cake. Dit gaat straks lekker karameliseren. Bak de cake 60 minuten in het midden van de oven.

Tips

  • Wil je een plaatcake maken? Dan verdubbel je alle ingrediënten. Handig bij een feestje. Je haal er makkelijk 16-20 vierkante stukken uit. 
  • Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Maak het dan zelf door bakpoeder bij je bloem te doen. De verhouding is 1 theelepel bakpoeder op 100 gram bloem. Je kan ook heel goed speltbloem gebruiken. Bakpoeder en bloem staan bij mij standaard in de voorraadkast.
  • Gebruik deze vulling ook eens om een appeltaart of appelflappen mee te vullen