Tiramisu met vanille & amaretto

By dinsdag, december 30, 2014 0 , , Permalink

 

tirasterster

Ik ben dol op romige toetjes en quilty pleasures. En alles waar mascarpone in zit voldoet hier 200% aan. Pasta’s, toetjes… you name it! Ook ben ik gek op koffie en mijn favoriete toetje is nog altijd… tiramisu. In alle varianten! Nu is mascarpone niet moeilijk te maken, dus ik ga mij binnenkort aan dit tijdrovende klusje wagen. Het lijkt mij namelijk nog leuker om bij het opscheppen van mijn lievelingstoetje nóg een keer te kunnen opscheppen met de achteloze zin ‘de mascarpone is ook homemade hoor‘. En de lange vingers ook! Dus uhm, die ga ik dan gelijk ook maar bakken. Eten we binnenkort gewoon weer tiramisu. Dat is namelijk helemaal niet erg. 

Wist je dat amaretto wordt gemaakt met behulp van de pitten van amandelen en/of abrikozen. Het dankt z’n naam aan het licht bittere smaakpalet. Het woord amaro betekent namelijk ‘bitter’. 

Mijn tiramisu is genoeg voor 14 picardie glazen. Maak je het in een grote schaal, dan is het voldoende voor 10-12 personen. Eigenwijs als ik ben kan ik mij niet houden aan het traditionele recept. Ik gebruik een vanillestokje en amaretto in plaats van marsala wijn. Want koffie en amaretto… dat is zo ontzettend lekker.

Wat heb je nodig?

500 gr mascarpone, 250 gr (riet)suiker, 6 eieren van een blije kip (kamertemperatuur), 10 espressokopjes sterke koffie of espresso (300 ml), 2-4 borrelglaasjes amaretto, 350 gram lange vingers, een vanillestokje, cacaopoeder

De verhouding mascarpone en suiker is 2: 1. Mocht je meer tiramisu willen maken dan kan je dit aanhouden. Deze tiramisu maakte ik in glaasjes, maar kan natuurlijk ook in een schaal gemaakt worden. De aanwijzingen voor een schaal tiramisu vind je ook in het recept.

En dan? 

Allereerst het basisrecept voor de mascarpone room. Zet de espresso en doe de koffie met de amaretto in een schaal. Scheid het eiwit van de dooiers. Klop met de mixer of in de keukenmachine het eigeel, de suiker en het merg van het vanillestokje tot een romige bleekgele massa. Roer of mix daarna de mascarpone eerst even los en voeg het daarna bij de massa. Zo krijg je geen klontjes mascarpone in je tiramisu. Mix deze massa tot een mooi egaal mengsel. Klop in een schone en ontvette schaal de eiwitten stijf. Ik doe dit altijd met de handmixer, want ik vind het zo leuk om ‘pieken’ met de gardes te maken. Als de pieken blijven staan, of je kan de kom omkeren en het eiwit blijft netjes op z’n plaats zitten, dan is het klaar. ‘Vouw’ het stijve eiwit door het rustig met het eigeel-roomkaas te vermengen. Dit gaat het beste met een gummi spatel en vergt even wat geduld. De mascarpone room is nu klaar.

Tiramisu in glaasjes

Breek per glas een lange vinger doormidden. Dompel de stukjes lange vinger in het koffie-amaretto mengsel en leg het op de bodem van het glas. Schep er nog een klein beetje extra koffie-amaretto over en vul zo alle glaasjes met lange vingers.

glaslvinger

 

Druk daarna de zachte lange vingers goed op de bodem van het glas. Je krijgt nu een bodem zoals bij een cheesecake. Vul de glazen tot de helft met de mascarpone room. Halveer nu de lange vingers met een aardappelmesje en dompel deze net iets langer in het koffiemengsel. Ze moeten nog net hun vorm houden, maar wel goed verzadigd zijn. Leg per glas drie stukjes lange vingers op de mascarpone room. tiramibijna

Vul de glazen met de rest van de mascarpone room en zet ze minimaal 3 uur, maar het liefste 12 uur in de koelkast.

tiramivol

Tiramisu in een schaal

Dompel de lange vingers in het koffiemengsel en bedek de bodem met de schaal met de lange vingers. Bedek de lange vingers met een laag mascarpone room. Herhaal dit alles nog een keer en eindig met de mascarpone room. Ook de schaal moet 3-12 uur in de koelkast.

Serveer de tiramisu met een lange vinger en bestrooi de schaal of de glaasjes met wat pure fairtrade cacao. Have a lush dessert!

Tip

Gebruik een goede kwaliteit koffie. Ik gebruik de Panama Kotowa dark roast espresso van Boot Koffie. Deze heeft een vleugje bitterzoete chocolade en is erg aromatisch. Vraag aan jouw koffiebrander om een goede boon. Geloof me, je gaat er blij van worden als je een mooie koffie gebruikt.