Featured

Thaise pompoensoep met vis

By dinsdag, januari 20, 2015 2 , , Permalink

Pumpkin power!

Gisteren was het zover… de beroemde januari mini depressie die iedereen opeens schijnt te treffen was in het land: Blue Monday. Ik had gisteren echter een superdag en besloot het fenomeen te negeren. En na Blue Monday komt iets veel kansrijkers. Vandaag is het namelijk Turnaround Tuesday! En dat betekent nieuwe kansen, het bijstellen van ambities en gaan met die banaan. Nu zijn bananen geel en het geheime ingrediënt van mijn soep ook. Het had vandaag dus net zo goed Yellow Tuesday kunnen zijn. En om in de turnaround sferen te blijven heb ik speciaal voor vandaag een turnaround recept van een klassieker – de pompoensoep! Maar dan met een vrolijk visje en Thaise gele curry.

Eet je vegetarisch? Pas dan goed op met het aanpassen van het recept.

Pompoen is een heel dankbaar ingrediënt voor een heerlijke soep. Pompoen is vrij neutraal van smaak, licht zoet en combineert uitstekend met ingrediënten die wat uitgesprokener zijn. Ook fijn, room is niet nodig. De fluweelzachte smaak, vooral als je een flespompoen gebruikt, is genoeg voor een romige pompoensoep.  Gezond is het ook nog eens. Pompoen is rijk aan vitamine C, vitamine B6, vitamine B11 (foliumzuur), kalium en fosfor. Nou, dat lijkt mij goed nieuws na de Blue Monday. Voor deze Thaise pompoensoep gebruik ik een flespompoen en roze uien, want die zijn wat zoeter. Je kunt ook een gewone pompoen, uien of sjalotjes gebruiken. De courgette is optioneel. Je kan ook roerbakgroente gebruiken voor nog meer vitamientjes. Pumpkin power!

 

Wat heb je nodig?

Voor een grote pan van ongeveer 1,5 liter pompoensoep:

1 (fles)pompoen van ongeveer 850 gram, 1 grote winterwortel, 1 courgette, 800 ml kokosmelk (2 blikjes), 800 ml kippenbouillon, pakje yellow curry paste (Blue Elephant AH, toko), 400 gram eerlijke witvis (tilapia, kabeljauw), 400-500 gram garnalen, eetlepel gembersiroop, 2 roze uien, 2 teentjes knoflook, 2 blaadjes limoenblad, een bosje koriander, eetlepel (olijf)olie, beetje roomboter, peper en zout naar smaak.

pan soep

 

Let’s cook!

Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaadlijsten. Maak je niet druk om de schil, die hoeft er niet af. Dat scheelt een heleboel gedoe. Snijd de winterwortel, de courgette en de uien en knoflook in stukjes Dit hoeft niet heel precies, het mag lekker grof. Verhit in een grote pan de olie en fruit de uitjes aan tot ze glazig zijn. Voeg dan de gele curry paste toe en fruit dit aan tot de geur goed vrij komt. Voeg de pompoen, de winterwortel, de courgette, knoflook en gembersiroop toe en bak dit aan in het kruidenmengsel. Blus het af met de bouillon (of blus het af met dezelfde hoeveelheid water en twee bouillonblokjes). Breng het aan de kook en laat de pompoensoep met de deksel op de pan op een laag vuurtje 30 minuten koken. De pompoen en winterwortel moeten goed zacht zijn. En dan komt de fun part! Pak je staafmixer en pureer de pompoensoep. Voeg de kokosmelk en eventueel zout en peper naar smaak toe en laat het even rustig staan. Bak de vis lichtbruin in een beetje roomboter en/of olijfolie.  Bak de garnaaltjes ook eventjes op. De helft van de gebakken garnalen mogen nu in de pompoensoep. Serveer de soep op een diep bord. Leg in de soep een stukje vis en garneer het met de garnaaltjes, koriander en wat kokosmelk. De pompoensoep is nog lekkerder als hij een dagje oud is. Have a lush meal!

 

Tip voor de kids!

De soep is best een beetje spicy. Voor mijn kids heb ik wat meer water aan de soep toegevoegd. Ook handig voor volwassenen die niet van pittig houden.

 

Met een twist!

Wil je er nog een extra draai aan geven? Vervang dan de vis voor gerookte kipfilet. Of voeg wat geraspte schil van een sinaasappel toe. Ben je vegetariër, pas dan goed op met het aanpassen van het recept. De bouillon kan je vervangen, maar de gele curry pasta bevat vaak trassi. Dit is een smaakversterker gemaakt van gedroogde garnalen.

 

De VISwijzer

Welk visje mag je tegenwoordig met een gerust hart eten? Ik weet het soms even niet meer. Dan gebruik ik de Viswijzer. De Viswijzer is een initiatief van de Good Fish Foundation, Stichting Noordzee en het Wereld Natuurfonds. De website en de app helpen je een bewuste keuze te maken.

logo-goedevis