Featured

Supplì ‘con amore’ – Sofia Loren style

By zaterdag, september 20, 2014 0 , Permalink

by gastblogger Gaby:

‘Wie ook maar een keer in Rome is geweest kent de supplì: het zijn rijstrolletjes met binnenin saus, gehakt vlees, stukjes mozzarella. Met twee of drie van deze kroketten kan men ook het probleem van de maaltijd oplossen. Hoe vaak heb ik dat zelf niet gedaan, tussen twee scènes van een film, als ik in Rome was.’

– Sofia Loren-

DSCN4902

Vandaag, zaterdag 20 september 2014 verschijnt de biografie van Sofia Loren. Geschreven door la grande signora zelf! Tachtig wordt Sofia deze zaterdag en nog steeds in business. Afgelopen woensdag vertelde Martin Simek lyrisch over haar bij Mathijs van Nieuwkerk in DWDD. Op haar leeftijd er zo fantastisch uitzien, dan ben je echt mooi van binnen, aldus Simek. Foto’s en filmbeelden wisselden elkaar af.

Ook ik ben al jaren fan van Sofia én van haar kookboeken. Deze boeken lees ik graag, heerlijk met een kookboek op de bank plaatjes kijken en de recepten lezen. Wat een feest! Het eerste kookboek van Sofia dat ik cadeau kreeg was Mijn lekkerste recepten en mooiste herinneringen. Een fijn cadeau. Maar ik wilde meer, ik wilde Koken ‘con amore’.

 

Iedere boekenmarkt, tweedehandswinkel, struinde ik af want goedkoop was het niet. Een antiquair vraagt er zomaar zeventig euro voor. Op Marktplaats hield ik iedere keer een gezellig verhaal dat ik het wilde kopen voor mijn zus… en op een dag was-ie voor mij: Koken ‘con amore’. Hier moet je echt recepten lezen want er staan geen plaatjes van het resultaat bij.

De recepten van Sofia zijn vaak ‘à l’improviste’, bij een recept staat dan ‘tomaten’. Tja, hoeveel dan?

Mijn oog viel op Supplì, oftewel de rijstkroketten. Dit zegt Sofia er over: ‘Wie ook maar een keer in Rome is geweest kent de supplì: het zijn rijstrolletjes met binnenin saus, gehakt vlees, stukjes mozzarella. Met twee of drie van deze kroketten kan men ook het probleem van de maaltijd oplossen. Hoe vaak heb ik dat zelf niet gedaan, tussen twee scènes van een film, als ik in Rome was.’ De recepten van Sofia zijn vaak ‘à l’improviste’, bij een recept staat dan ‘tomaten’. Tja, hoeveel dan?

Inmiddels zijn de rijstkroketten favoriet bij de hele familie en mijn nichtjes bellen tegenwoordig voordat ze afreizen naar het Baarnse om te vragen of ik ze wil maken. Het is een klusje, maar een ware hit! Met een groene salade erbij en een heerlijk dessert is iedereen blij! Let op! De rijst moet een paar uur ‘rusten’ in de koelkast… dus neem je tijd. Je kunt de kroketten een dag van te voren maken, zodat je ze alleen nog hoeft te frituren. Laat je niet afschrikken door het lange recept want je kookt eigenlijk voor twee dagen en als je ze eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer andere kroketten!

 

DSCN4900

 

Ragù alla bolognese

De vleessaus, ragù alla bolognese maak je eerst. Van deze saus houd je flink wat over, zo geniet je de volgende dag van spaghetti bolognese.

Ingrediënten – 300 gr biologisch rundergehakt – 1 lekker varkensworstje (bijvoorbeeld chorizo) – flink wat wortels – 3 selderijstengels – grote ui – 3 tenen knoflook – flink bos peterselie en wat blaadjes basilicum – wat olie en roomboter – 500 ml groentebouillon (tablet of zelfgemaakt) – 200 ml witte wijn – 500 gr smaakvolle tomaten

Meng de rundergehakt, vulling van het worstje, gesneden wortel, selderij, ui, knoflook, peterselie en de basilicum. Neem een pan met een dikke bodem, doe de olie en roomboter in de pan en bak het mengsel op een flink vuur. Als de bodem droog begint te worden, voeg je een aantal lepels bouillon toe: als het opnieuw droog wordt, voeg je weer bouillon toe, net zo lang totdat alle bouillon op is. Dan is het tijd voor de wijn. Wacht totdat deze is ingekookt en voeg dan de fijn gesneden tomaten toe. Laat lekker pruttelen, een uurtje kan, maar drie ook. Voeg af en toe water toe indien nodig.

Supplì (ongeveer 12 stuks)

Ingrediënten – 300 gr risottorijst – ragù (zie boven) – 2 eidooiers (van het eiwit maak je later meringues) – 2 geklopte eieren – flink wat geraspte, goede, parmezaanse kaas – 1 à 2 bollen mozzarella in kleine stukjes – paneermeel (of kruim van een beschuit) – wok met zonnebloemolie

Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Giet af en doe de rijst in een flinke schaal. Schenk de ragù door een zeef en vang het vocht op. Doe de eidooiers, wat van het ragù-vocht en de parmezaanse kaas door de rijst. Roer goed door en zet de rijst een aantal uren in de koelkast. Bewaar het vocht van de ragù, deze voeg je later toe aan het restje dat je overhoudt voor de spaghetti.

Wij vinden het heerlijk als er flink wat inzit, dit komt er zo lekker in draden uit als ze warm zijn.

 

De kroketten zijn net groot uitgevallen bitterballen, een soort eieren. Verhoudingen ragù, vlees en mozzarella is even testen. Uitproberen is het devies. Neem twee eetlepels rijst, hierop leg je een eetlepel van de ragù. Dan een aantal stukjes mozzarella. Wij vinden het heerlijk als er flink wat inzit, dit komt er zo lekker in draden uit als ze warm zijn. Sluit de supplì rond deze kern en vorm het tot een ovaal. Maak zoveel totdat de rijst op is. Dan haal je ze één voor één door de paneermeel, hierna door het eimengsel en nogmaals door de paneermeel.

Zet de pan met olie op het vuur. Lastig om aan te geven hoe hoog, maar als je een stukje brood in de hete olie gooit, moet het borrelen. Bak de kroketten voorzichtig, al dan niet in verschillende porties, want ze moeten lekker warm gegeten worden!

 

BUON APPETITO!

 

gabyrond

Lush lady Gaby Kuijpers schrijft kinderboeken en is eigenaar van Aquablauw. Als gastblogger voor Lush Life maakte zij dit recept Lush Life proof en deelde dit bijzondere glamour recept en mooie verhaal. Meer weten over Gaby? Kijk dan op www.oversinterklaas.nl en www.aquablauw.nl. Binnenkort verschijnt het derde boek. Meer lezen van Gaby kan natuurlijk ook op haar blog