Featured

Southern style stamppotje

By dinsdag, november 4, 2014 1 , , Permalink

Stamppotjezonder

Het is er weer tijd voor: stamppotjes! Maar ik verlang eigenlijk naar de zomer en droom nog van warme verre oorden. De oplossing? Een herfstrecept met southern inspiratie. Dit stamppotje andijvie is gemaakt van zoete aardappelen en krijgt een verrassende twist door de gumbo cajun kruiden en de ketjappies. (spekjes met knoflook en … ketjap dus). De zoete aardappel, of ook wel bataat genoemd, staat voor het eten van een puur knolletje health. Hij hoort dan ook thuis in het rijtje superfood. Zo wordt het gelijk een feel good receptje.

Wat heb je nodig?

2 grote kruimige aardappelen, 750 gram bataten, 125 gram bakje crème fraîche, biologische spekjes (of vleesvervanger), 400 gram fijngesneden andijvie, ketjap manis, cajun kruiden (bijv. Badia), teentje knoflook, grove mosterd, zout & peper en een eetlepel olijfolie.

En dan?

Schil de bataat en de aardappelen en kook ze met wat zout gaar. Bak de spekjes in de olijfolie tot ze bijna knapperig zijn. Voeg dan het uitgeperste teentje knoflook en een scheutje ketjap toe. Nog heel even doorbakken en dan zijn de ketjappies klaar. Pureer de gekookte (zoete) aardappelen samen met de crème fraîche. Voeg een schepje mosterd en twee theelepeltjes cajun kruiden toe. Meng de ketjappies met de spekjesolie door de puree en proef je creatie. Dit is de basis, je kan nu meer cajun kruiden of mosterd naar smaak toevoegen. De andijvie mag er nu ook doorheen. Is de puree te droog, dan helpt een scheutje olijfolie jou er een smeuïg geheel van te maken. En klaar is je avondmaaltje vol powerknolletjes.

Tip?

Voor een extra bite zijn dunne reepjes puntpaprika een goede optie.