Featured

Salted caramel brownie

By maandag, november 17, 2014 0 , , , Permalink

brownie

Quilty pleasures maken het leven tot een feestje. Stoute zoute karamel, drizzled over een heerlijke chocoladebrownie zorgt in ieder geval voor pretlichtjes in de ogen van de geluksvogel die er een hapje van mag nemen. Zorg dus dat jij dat bent. Mmmm! 

Wat gaat erin?

Voor de brownie: 300 g fairtrade pure chocolade (min. 70% cacao), 100 g biologische roomboter, 300 g licht bruine basterdsuiker, 1 vanillestokje, 3 eieren van een blije kip, 200 g zelfrijzende bakmeel, 3/4 tl bakpoeder, 1/4 tl zout.

Voor de salted caramel: 150 g suiker, 100 ml slagroom, 40 g golden syrup (rietsuiker stroop), 40 g boter, ½ tl fleur de sel of (zee)zout, 2 eetlepels water.

En dan?

Eerst ga je de brownie bakken. Verwarm je oven voor op 175 graden. Vet een ronde of vierkante bakvorm in en bedek de bodem met een bakpapiertje. Smelt de chocolade en de boter al roerende in een schaaltje (au bain marie) boven een pannetje kokend water. Klop in een kom de suiker, het merg van het vanillestokje en de eieren los met de mixer of keukenmachine. Voeg daarna de gesmolten boter en chocolade toe en meng het voorzichtig met de andere ingrediënten. Zeef het bakmeel met de bakpoeder en het zout en spatel het door het chocolademengsel. Mix het geheel 3 minuten op de hoogste stand. Giet het beslag in de vorm.

En dan nu de salted caramel. Schep de helft van de suiker in een steelpan met een dikke bodem. Voeg twee eetlepels water toe en laat de suiker smelten. Dit doe je op een matig tot hoog vuur. Probeer niet te roeren, maar draai net iets boven het vuur rustig kleine rondjes met je pan. Heb geduld en verheug je vast op je feestje. Blijf dit doen tot de karamel een donkere roodbruine kleur heeft. De pan mag nu van het vuur. Nu mogen de overige ingrediënten erbij. Schrik niet, want de karamel zal erg gaan stomen en borrelen. Even oppassen dus. Roer je caramel door met een houten lepel en kook de karamel 3-4 minuutjes op een matig vuur. Daarna mag de pan van het vuur. Laat de karamel een paar minuten afkoelen. Wanneer het dik genoeg is drizzle je de karamel met een lepel in een zigzagpatroon over het brownie beslag. De overgebleven salted caramel kan je in een glazen potje bewaren voor toetjes, nieuwe baksels en ander lekkers. De salted caramel kan je enkele maanden in de koelkast bewaren.

Bak je quilty pleasure 40 minuten in het midden van de oven. Als de buitenkant een dun krokant laagje heeft is de brownie klaar. We weten allemaal dat een van binnen nog een beetje sticky brownie het allerlekkerste is! En dan komt het moeilijkste… even wachten. De brownie moet minimaal afkoelen tot lauwwarm, voordat de vorm verwijderd mag worden. Of uhm… je pakt gewoon een lepel…