Featured

Gaby’s Granola

By maandag, januari 12, 2015 2 , Permalink

by gastblogger Gaby:

Onze jongste eet iedere ochtend een boterham van de echte bakker, zonder korstjes (die eten de Baarnse vogels op, hoe decadent).

Manlief ontbijt sinds kort met havermout. In het begin deed hij dit keurig volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hij creëerde een hele berg op zijn bord. ‘Schat,’ riep ik dan, ‘Dat is veel te veel!’ ‘Ja maar, het staat op de verpakking,’ legde hij mij dan uit. ‘Dûh, moet ik jou uitleggen wat marketing is. Ze willen gewoon zo veel mogelijk verkopen.’ Sinds 5 januari gaat het op ’t gevoel en met veel minder haver, melk en honing. Je denkt dat zo’n brij gezond is, maar met zoveel honing (wel biologisch, dat dan weer wel), kan toch iedereen bedenken dat je ongezond bezig bent.

Onze jongste eet iedere ochtend een boterham van de echte bakker, zonder korstjes (die eten de Baarnse vogels op, hoe decadent. Ik geef toe, eerst at ik ze zelf op, maar ik let nu op mijn lijn.), met roomboter en vlokken. Pip en ik zweren bij granola. Eigenlijk noemen we het gewoon cruesli. Maar ja, de naam doet natuurlijk ook wat en granola klinkt toch echt veel lekkerder dan krokante muesli.

Tijd voor supermummy om in actie te komen.

Maar goed, hier gaat het allemaal niet om. Zolang ik me kan heugen ontbijt Pip met volle yoghurt en cruesli. We hebben alle soorten die we konden krijgen in ons pittoreske dorp geprobeerd. Van de ene kreeg ze een allergische reactie, in de andere zaten van die vlezige, uitgedroogde, onbestemde stukjes appel, banaan of … en chocolade door je yoghurt was ook geen hit. Het allerergste vond ze de zoete smaak. Ja, ze bestaan echt, kinderen die iets te zoet vinden! Tijd voor supermummy om in actie te komen. Het heeft even geduurd voordat het echt crispy werd, maar we zijn nu al lange tijd blij met onze eigen gemaakte granola! Je maakt de granola in een half uur en het is zó veel lekkerder. Wij maken ‘m vrij basic, maar fleuren het op met vers fruit, een snuf kaneel, een schep geraspte kokos, heerlijke gedroogde abrikozen, krenten of wat je maar lekker vindt.

INGRraw Rond

Benodigdheden

 • Zak biologische havervlokken – 500 gram
 • 6 eetlepels zonnebloemolie
 • 6 eetlepels biologische honing
 • 100 ml (vers geperste) appelsap
 • 250 gram verse, gemengde noten
 • flink wat zonnebloem- en pompoenpitten en lijnzaad

RONDCollage

En dan…

 • Haal de bakplaat uit de oven en verwarm je oven voor op 160 graden Celcius
 • Meng de havervlokken, zonnebloemolie, honing en de appelsap in een kom en roer het goed door elkaar. O ja, sommige mensen roosteren de noten mee, maar wij vinden dat niet zo lekker
 • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spreid het mengel uit over het papier
 • Schuif de plaat in het midden van de oven en zet je eierwekker op 15 minuten
 • Roer tussentijds het granola mengsel om
 • Houd de granola goed in de gaten want de buitenste randen verbranden snel
 • Haal je granola na 15 minuten uit de oven en laat het afkoelen (en crispy worden)

Meng het met de overige ingrediënten en bewaar je eigen gemaakte cruesli in een mooie pot (of geef ‘t in een leuke zak cadeau)!

Geniet!

gabyrond

Lush lady en schrijftalent Gaby Kuijpers is eigenaar van Aquablauw. Ook schrijft zij bijzonder leuke kinderboeken. Als (vaste) gastblogger voor Lush Life deelde zij dit recept en haar persoonlijke verhaal. Benieuwd wat ze nog meer kookte? Neem een kijkje in Foodies voor Foodies voor de recepten uit Gaby’s Kitchen!

Meer weten over Gaby? Kijk dan op haar website en op www.oversinterklaas.nl of neem een kijkje op haar blog.