Een zomerse salade vraagt om een verrassende dressing. Deze dressing is een beetje gepikt van mijn auntie Wies uit Engeland. Over lush cooking gesproken… zij kan er echt wat van! Ik heb er mijn eigen twistje aangegeven. Waarom? Uhm, kan mij nooit aan een recept houden. Deze iets dikke dressing kan over elke salade en blijft goed op de blaadjes hangen. In een (wek)potje kan hem erg lang bewaren. Of cadeau doen natuurlijk! Gewoon even goed schudden en je kunt weer een avondje smullen. Maak zoveel dressing als je wilt, als de verhouding maar 1:3 blijft (azijn:olie).
Wat gaat erin?
– een goede balsamico azijn
– een lekkere olijfolie extra vergine, hoe ‘grassiger’ van smaak hoe lekkerder
– een flinke hand vol verse groene basiskruiden (bieslook, basilicum, oregano)
– voor het zoetje in de salade een beetje honing
– half teentje knoflook
– half sjalotje
– sap van een halve citroen
– peper
– snufje zout
En dan?
Op zomerse dagen is snel en simpel een fijne combinatie. Alles even met de staafmixer of in de keukenmachine tot een groene dressing blenden en klaar is je feestje voor de sla. Je kan deze dressing aanpassen aan het gerecht wat je erbij serveert. Je hoeft alleen wat extra groene kruiden toe te voegen. Deze variant past bijvoorbeeld extra goed bij een Italiaanse maaltijd. Bij lamsvlees kan je munt erbij doen i.p.v. basilicum. Bij witvis kan je wat extra groene olijven bij de kruiden doen. En wat dacht je van koriander en limoensap i.p.v. oregano en citroensap voor bij een oosterse salade. Succes verzekerd!
Als je toevallig een keer tegen een flesje Oostenrijkse Kurbiskernöl, oftewel pompoenpittenolie loopt, is dit een extra groentje voor de salade, want de olie is dik en donkergroen van kleur.
Gebruiken i.p.v. Olijfolie, knoflook niet gebruiken. De olie geeft een extra nootachtige smaak en is heerlijk met balsamico.
Dat klinkt als een mooie smaakmaker. Dit najaar ben ik in Oostenrijk voor de wijnen. Dan neem ik een flesje mee. Wellicht straks in de webshop verkrijgbaar. Dank je wel voor de tip!