Featured

Tropisch havermout ontbijtje

By woensdag, januari 21, 2015 0 , , Permalink

 

Ik ben iemand die weigert met hypes mee te doen. Ik deed niet mee aan Blue Monday. Ik gooide ook geen emmer ijswater over mijn hoofd (ik heb wel een donatie gedaan). Ik heb 50 Tinten Grijs niet gelezen “omdat ik anders echt wat missen zou”. Dus ik ga nu ook niet naar de film. En ik hupste vroeger ook niet op een Lolobal. Vroeger at ik wel havermout. Saaie suffe havermout met bruine suiker. Net cement. Mijn eigen hubby Mr. B gruwelt van havermout. “Met van die klontjes, bwah!”

Continue Reading…

Featured

Thaise pompoensoep met vis

By dinsdag, januari 20, 2015 2 , , Permalink

Pumpkin power!

Gisteren was het zover… de beroemde januari mini depressie die iedereen opeens schijnt te treffen was in het land: Blue Monday. Ik had gisteren echter een superdag en besloot het fenomeen te negeren. En na Blue Monday komt iets veel kansrijkers. Vandaag is het namelijk Turnaround Tuesday! En dat betekent nieuwe kansen, het bijstellen van ambities en gaan met die banaan. Nu zijn bananen geel en het geheime ingrediënt van mijn soep ook. Het had vandaag dus net zo goed Yellow Tuesday kunnen zijn. En om in de turnaround sferen te blijven heb ik speciaal voor vandaag een turnaround recept van een klassieker – de pompoensoep! Maar dan met een vrolijk visje en Thaise gele curry.

Continue Reading…

Featured

Gaby’s Granola

By maandag, januari 12, 2015 2 , Permalink

by gastblogger Gaby:

Onze jongste eet iedere ochtend een boterham van de echte bakker, zonder korstjes (die eten de Baarnse vogels op, hoe decadent).

Manlief ontbijt sinds kort met havermout. In het begin deed hij dit keurig volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hij creëerde een hele berg op zijn bord. ‘Schat,’ riep ik dan, ‘Dat is veel te veel!’ ‘Ja maar, het staat op de verpakking,’ legde hij mij dan uit. ‘Dûh, moet ik jou uitleggen wat marketing is. Ze willen gewoon zo veel mogelijk verkopen.’ Sinds 5 januari gaat het op ’t gevoel en met veel minder haver, melk en honing. Je denkt dat zo’n brij gezond is, maar met zoveel honing (wel biologisch, dat dan weer wel), kan toch iedereen bedenken dat je ongezond bezig bent.

Continue Reading…

Tiramisu met vanille & amaretto

By dinsdag, december 30, 2014 0 , , Permalink

 

tirasterster

Ik ben dol op romige toetjes en quilty pleasures. En alles waar mascarpone in zit voldoet hier 200% aan. Pasta’s, toetjes… you name it! Ook ben ik gek op koffie en mijn favoriete toetje is nog altijd… tiramisu. In alle varianten! Nu is mascarpone niet moeilijk te maken, dus ik ga mij binnenkort aan dit tijdrovende klusje wagen. Het lijkt mij namelijk nog leuker om bij het opscheppen van mijn lievelingstoetje nóg een keer te kunnen opscheppen met de achteloze zin ‘de mascarpone is ook homemade hoor‘. En de lange vingers ook! Dus uhm, die ga ik dan gelijk ook maar bakken. Eten we binnenkort gewoon weer tiramisu. Dat is namelijk helemaal niet erg. 

Continue Reading…

Featured

Belle blondie met macadamia’s & aardbeien

By zondag, december 28, 2014 1 , , , Permalink

 

Deze afgelopen kerstdagen hoefde ik nauwelijks te koken en mocht ik lekker lui aanschuiven. Ik was slechts genomineerd voor de iets-bij-de-koffie en mijn inmiddels traditionele Tabitha-style tiramisu. Ik besloot de koffie te laten vergezellen door een variant op de traditionele blondie. Daarmee bedoel ik niet die rockende popzangeres, maar een witte chocolade variant van de brownie. Het nadeel van een blondie is alleen dat ze vaak zo compact is. Dat hoort natuurlijk zo, maar ik wilde toch iets wat je feestelijk met een vorkje kan eten. Een zachte blondie op cakebasis, klinkt goddelijk niet? Maar wat gebeurt er als je er macadamia’s en aardbeien bij doet? Dan krijg je een fruitige divine blondie met heel veel witte chocolade chunks, romige nootjes en een white chocolate topping. This blondie rocks!

Continue Reading…

Featured

Feestelijke cake in a jar

By woensdag, december 17, 2014 5 , , Permalink

 

kerstcakeBND

Kerst & food… je komt er niet onderuit. Het is natuurlijk leuk wanneer iedereen je vraagt of jij deze kerst je beroemde kersttaart weer wil maken. Maar wat doe je als geen keukenprins of bakgodin bent? Dan maak je deze supermakkelijke cake in a jar. Een bodem van een roombotercake met lemoncurd, daarop frambozen en een heerlijke romige topping van framboosjes en citroen. Dat lust toch iedereen? Leuk als kersttoetje, maar je kan ze ook weggeven. Want ze zijn gebakken in weckpotjes. Dekseltje erop, strikje erom, kerstwensje en een kerstballetje eraan en je hebt een persoonlijk cadeautje. Origineel, niet duur en succes verzekerd!

Continue Reading…

Vanillecake met koekjes & decadente appeltjes

By maandag, november 24, 2014 0 , , , Permalink

cakezonder

Decadente appeltjes… nee, die groeien niet aan een geldboompje. Ze liggen wel een nachtje in een badje van Amaretto om te marineren in de donkere basterdsuiker, koekjes en vanille. Ja, deze appels zijn tot op hun klokhuisjes verwend. En ze zijn een verrassing op het bedje van vanillecake. Een oud recept met een twist, speciaal voor deze tijd van het jaar.

Wat dit recept bijzonder maakt zijn de gemalen koekjes. Koekjes? Huh? Ja, natuurlijk!

Continue Reading…

Featured

Fishy ‘low carb’ eggroll

By woensdag, november 5, 2014 0 , , , Permalink

wrapzonder

Soms krijg ik het even letterlijk op de heupen en dan let ik op de koolhydraten. Want ik ben dol op koolhydraten, vooral op de hele foute. Tijd voor een momentje van bezinning. Dit is een makkelijk receptje waar je altijd lol van hebt. Je maakt eigenlijk flensjes van een geklutst eitje. Flinterdunne omeletjes dus. Ik bak vaak een hele stapel die ik, gescheiden door een bakpapiertje, bewaar in de koelkast. Gebruik ze wanneer je wilt als wrap en vul ze met wat je lekker vindt. Neem ze opgerold mee naar je werk of maak een bento boxje van de ingrediënten.

Continue Reading…

Featured

Southern style stamppotje

By dinsdag, november 4, 2014 1 , , Permalink

Stamppotjezonder

Het is er weer tijd voor: stamppotjes! Maar ik verlang eigenlijk naar de zomer en droom nog van warme verre oorden. De oplossing? Een herfstrecept met southern inspiratie. Dit stamppotje andijvie is gemaakt van zoete aardappelen en krijgt een verrassende twist door de gumbo cajun kruiden en de ketjappies. (spekjes met knoflook en … ketjap dus). De zoete aardappel, of ook wel bataat genoemd, staat voor het eten van een puur knolletje health. Hij hoort dan ook thuis in het rijtje superfood. Zo wordt het gelijk een feel good receptje.

Continue Reading…

Featured

Quiche Delushious

By donderdag, oktober 30, 2014 0 , , Permalink

quiche delushious

Pas geleden organiseerde ik de “Ik quiche” wedstrijd op Facebook. Met als hoofdprijs… een kakelverse quiche en een fles jonge rode biologische wijn. Winnaars Natascha en Nina wonnen en kregen op een zonnige zondagmiddag in Deventer hun borrelmoment thuisbezorgd. Voor iedereen die niet heeft gewonnen is er een kleine troostprijs… het recept! Deze quiche is zo klaar en super easy, dit wordt je vaste recept voor feestjes, zomeravonden en borrelmomentjes. Ik nam de quiche laatst mee voor een tochtje met de sloep van mijn vriendin. Lunch & borrel, in één keer klaar.

Continue Reading…

Featured

Supplì ‘con amore’ – Sofia Loren style

By zaterdag, september 20, 2014 0 , Permalink

by gastblogger Gaby:

‘Wie ook maar een keer in Rome is geweest kent de supplì: het zijn rijstrolletjes met binnenin saus, gehakt vlees, stukjes mozzarella. Met twee of drie van deze kroketten kan men ook het probleem van de maaltijd oplossen. Hoe vaak heb ik dat zelf niet gedaan, tussen twee scènes van een film, als ik in Rome was.’

– Sofia Loren-

DSCN4902

Vandaag, zaterdag 20 september 2014 verschijnt de biografie van Sofia Loren. Geschreven door la grande signora zelf! Tachtig wordt Sofia deze zaterdag en nog steeds in business. Afgelopen woensdag vertelde Martin Simek lyrisch over haar bij Mathijs van Nieuwkerk in DWDD. Op haar leeftijd er zo fantastisch uitzien, dan ben je echt mooi van binnen, aldus Simek. Foto’s en filmbeelden wisselden elkaar af.

Continue Reading…

Featured

Creamy zalmsoep

By donderdag, augustus 14, 2014 1 , , , Permalink

 

zalmsoep

Een vissoep die de kinderen wél lekker vinden…

Een van de inzenders van de drie ingrediënten voor de Summer Soep editie van Chef’s Special was Gaby. Zij vroeg om een vissoep die de kinderen wél lekker vinden. Deze creamy zalmsoep is niet al te ‘fishy’ en heb ik laten proeven door een kritische jury van drie kinderen. Twee-en-een-half van de drie kommen waren leeg. Conclusie, deze vissoep doorstond de kidsproef en is dus kidsproof …

Continue Reading…

Featured

Speltpannenkoekje met bosvruchten

By vrijdag, augustus 1, 2014 0 , , Permalink

 

pancakezondertekst

Pannenkoeken zijn altijd een succes. Maar hoe maak je ze gezond? Nou, met het oergraan spelt! Want spelt is lief voor je lijf en lost goed op in water. Je lichaam kan het snel en makkelijk opnemen en het bevat veel vitaminen en mineralen. Maar het is vooral erg lekker en het geeft je langer een verzadigd gevoel.

Ik vond een mooie speltpannenkoekenmix bij de Smaak van Echt in Baarn. Kijk bij jouw biologische supermarkt of het daar ook verkrijgbaar is. Je maakt het ook erg makkelijk zelf. Dus volg de instructies op het pak of volg het receptje. Ook zo gepiept. Waar jij zin in hebt.

Continue Reading…

Featured

Ooh-La-La Lasagna van Gegrilde Courgette & Salsiccia Piccante

By woensdag, juli 30, 2014 2 , , Permalink

 

olala2

 

En toen kreeg ik van mijn dorpsgenote Marijke een met liefde gekweekte biologisch courgette. Met een hoofdletter C! Ik heb nog nooit in mijn leven een courgette van 1,5 kilo gezien. Als er zulke grote courgettes zijn, dan geloof ik ook meteen dat het monster van Loch Ness zou kunnen bestaan. En Marijke zit nu met een overkill aan courgettes. Aan mij de eer om een recept voor Lush Life te bedenken en haar te inspireren. Iets met de oven en met gehakt. Want dat vinden haar kids lekker…

 

10410866_741629089216684_1135985837064821087_n

Wow!

Continue Reading…

Featured

Baba- good old- Ghanoush

By dinsdag, juli 22, 2014 0 , , Permalink

babaganoush

 

 

Zomerse dagen vragen om heerlijke dips en warm flat bread of een mooi Turks brood. Mijn favoriet is toch wel de baba ghanoush. Wat ben ik blij dat dit gerecht ooit door een foodie in het Ottomaanse Rijk bedacht is. Ik bestel het altijd graag wanneer ik met vriendinnen bij wil kletsen. Kletsen en baba ganoush gaan heel goed samen. Door de romige substantie vergeet is namelijk te praten en luister ik voornamelijk. En als je de wijn wegdenkt, dan ben je nog gezond bezig ook… Heb je de bbq aanstaan? Vergeet dan de grill in dit recept en leg de aubergines gewoon boven de kooltjes voor een goede smokey smaak.

Continue Reading…

Funky groene kruiden dressing

By woensdag, juli 16, 2014 2 No tags Permalink

herbs

 

Een zomerse salade vraagt om een verrassende dressing. Deze dressing is een beetje gepikt van mijn auntie Wies uit Engeland. Over lush cooking gesproken… zij kan er echt wat van! Ik heb er mijn eigen twistje aangegeven. Waarom? Uhm, kan mij nooit aan een recept houden. Deze iets dikke dressing kan over elke salade en blijft goed op de blaadjes hangen. In een (wek)potje kan hem erg lang bewaren. Of cadeau doen natuurlijk! Gewoon even goed schudden en je kunt weer een avondje smullen. Maak zoveel dressing als je wilt, als de verhouding maar 1:3 blijft (azijn:olie).

 

Wat gaat erin?

– een goede balsamico azijn

– een lekkere olijfolie extra vergine, hoe ‘grassiger’ van smaak hoe lekkerder

– een flinke hand vol verse groene basiskruiden (bieslook, basilicum, oregano)

– voor het zoetje in de salade een beetje honing

– half teentje knoflook

– half sjalotje

– sap van een halve citroen

– peper

– snufje zout

Continue Reading…

Volkorenspaghetti met vegetarische balletjes in een zesty heul-veul-kruidensaus

By dinsdag, juli 8, 2014 0 Permalink

pasta

 Zongedroogde tomaatjes, citroen & basilicum…

Normaal maak ik dit gerecht met gehaktballen waar ik een fijngehakt sjalotje en oregano en knoflook doorheen hups. Maar vandaag een vega variant. Sinds wij keken naar een DWDD College over de koe, eten wij minder vlees. Voordeel is dat je met deze pasta veel sneller klaar bent!

Continue Reading…

Kletskoppen

By dinsdag, juli 8, 2014 0 Permalink

kletskop

Met palmsuiker wordt het een beetje Indisch…

Jan de Bray schilderde in 1667 zijn werk “Regenten van het Leprozenhuis”. Het Leprozenhuis was een ziekenhuis voor mensen met lepra, builenpest of andere besmettelijke ziekten. Het hoofd van de arme jongen is kaal (een kletskop) en zit vol zweren, een teken van zijn ziekte. De nootjes in het koekje lijken op pukkeltjes en daarom noemt men het koekje een kletskop. Gelukkig is het er niet minder lekker om! Hieronder het recept. Ik gebruik zelf biologische roomboter, maar gebruik wat je zelf graag wilt. Mocht je een fan zijn van Paleo, dan gebruik je de ingrediënten die tussen haakjes staan.

Continue Reading…