Featured

Belle blondie met macadamia’s & aardbeien

By zondag, december 28, 2014 1 , , , Permalink

 

Deze afgelopen kerstdagen hoefde ik nauwelijks te koken en mocht ik lekker lui aanschuiven. Ik was slechts genomineerd voor de iets-bij-de-koffie en mijn inmiddels traditionele Tabitha-style tiramisu. Ik besloot de koffie te laten vergezellen door een variant op de traditionele blondie. Daarmee bedoel ik niet die rockende popzangeres, maar een witte chocolade variant van de brownie. Het nadeel van een blondie is alleen dat ze vaak zo compact is. Dat hoort natuurlijk zo, maar ik wilde toch iets wat je feestelijk met een vorkje kan eten. Een zachte blondie op cakebasis, klinkt goddelijk niet? Maar wat gebeurt er als je er macadamia’s en aardbeien bij doet? Dan krijg je een fruitige divine blondie met heel veel witte chocolade chunks, romige nootjes en een white chocolate topping. This blondie rocks!

Wat gaat erin?

200 gr zelfrijzend bakmeel, 200 gr rietsuiker, 200 gr zachte biologische roomboter, 3 eitjes van een blije kip, een vanillestokje, snufje zout, 125 gr diepvries aardbeien, 300 gr witte chocolade van goede kwaliteit,  handje ongeroosterde macadamia nootjes, 150 gram gezeefde poedersuiker

En dan?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de aarbeien alvast in een schaaltje en laat ze een beetje ontdooien. Gebruik voor de blondie een vierkante bakvorm en vet deze in met een kwastje en wat boter. Klop in de keukenmachine of met de handmixer de boter romig en voeg daarna een ei toe. Mix tot het ei is opgenomen en voeg op deze wijze de overige eieren een voor een toe. Dan mag de rietsuiker, het merg van het vanillestokje en het snufje zout erbij. Mix dit 5 minuten op de hoogste stand tot een glad mengsel. Schep het zelfrijzend bakmeel er in delen door en zorg dat het beslag klontvrij is. Hak de macadamia’s op een houten snijplank in stukjes. Doe dit niet te fijn. Het is lekker als je een goed stukje macadamia als verrassing tegenkomt. Snijd de half bevroren aardbeien in ongeveer dezelfde grootte als de macadamia’s. Gebruik de helft van de witte chocolade en hak dit ook fijn. Schep de macadamia’s, de chocoladestukjes en 3/4 van de aardbeien door het cakebeslag en vul de bakvorm hiermee. Verdeel de overgebleven aardbeien over de gevulde bakvorm en laat de blondie 60 minuten bakken in het midden van de oven. Laat de blondie goed afkoelen en verwijder de vorm. Smelt de overgebleven melkchocolade au bain marie en voeg daarna de gezeefde poedersuiker toe. Roer dit goed door tot een mengsel zonder klontjes. Verdeel het over de blondie en snijd deze in grote of kleine stukken. Mjum.

Wijntip:

Een romige chardonnay of een prosecco (eventueel een rosé prosecco). Of doe eens gek en drink een aardbeienwijn. Ik kocht laatst deze aardbeienwijn op de kersteditie van Trots. Een aardbeienwijn is niet zoet, maar wel fruitig en verfrissend.

Serveertip

Wil je net als ik een blondie toren maken? Ik gebruikte een grote en diepe braadslede van Ikea als bakvorm. Bekleed de bodem en de randen met bakpapier en verdubbel de ingrediënten. Stapel de stukken blondie op en versier het met besjes, eetbare bloemen en – in mijn geval- een snoertje kerstlampjes.