Featured

Ooh-La-La Lasagna van Gegrilde Courgette & Salsiccia Piccante

By woensdag, juli 30, 2014 2 , , Permalink

 

olala2

 

En toen kreeg ik van mijn dorpsgenote Marijke een met liefde gekweekte biologisch courgette. Met een hoofdletter C! Ik heb nog nooit in mijn leven een courgette van 1,5 kilo gezien. Als er zulke grote courgettes zijn, dan geloof ik ook meteen dat het monster van Loch Ness zou kunnen bestaan. En Marijke zit nu met een overkill aan courgettes. Aan mij de eer om een recept voor Lush Life te bedenken en haar te inspireren. Iets met de oven en met gehakt. Want dat vinden haar kids lekker…

 

10410866_741629089216684_1135985837064821087_n

Wow!

Deze lasagna is low-carb, de courgettes dienen als lasagnebladen. Zomerproof en lekker apart door de salsiccia braadworstjes met chilipepertjes die ik vandaag zag liggen bij scharrelslager Chris van Boeijen. Woon je niet in Baarn en kan je de worstjes niet krijgen? Geen probleem. Gebruik dan chipolata worstjes of braadworst. Doe er dan wel een gehakt chilipepertje en wat paprikapoeder bij.

 

Wat gaat erin?

2-3 courgettes (of een halve mocht je ook zo’n bakbeest hebben)

4 salsiccia piccante (400 gram)

goed stuk gerijpte romige (Italiaanse) geitenkaas van de rol

100 gram zongedroogde tomaten op olie (of een blikje puree)

500 gram passata di pomodoro

paar plakjes achterham

bosje tijm

chilipoeder

1 teentje knoflook

1 gesnipperde ui

knoflook kruidenolie*

zout

 

En dan?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak mooie lange plakken van de courgette en leg ze op een plank. Strooi er een beetje zout over en laat ze 15 minuten liggen. Het vocht trekt zo uit de courgettes. Ontvel de worstjes en bak ze als gehakt rul in wat olijfolie. De worstjes zijn wat compact, lukt het niet, dat is de staafmixer je beste vriend. Even op de lichtste stand wat fijnmaken en je kunt verder, want de lekkerste tomatenpuree maak je van de zongedroogde tomaatjes… dus de staafmixer had je toch al nodig. Voeg de ui toe en bak deze even mee met de fijngemaakte worstjes. Pers een teentje knoflook fijn en bak deze samen met de tomatenpuree en flink wat tijm mee. Tot slot de passata en een snufje chilipoeder erbij en de salsicciasaus is klaar.

Dep de courgettes droog met keukenpapier en zet je grillpan op het vuur of gebruik een contactgrill. Bestrijk de courgettes met de knoflook kruidenolie en grill ze tot ze mooie streepjes hebben. Die streepjes zien we straks helaas niet meer, maar je proeft het wel degelijk. De kruidenolie gebruik je ook om je ovenschaal mee in te vetten.

Leg de courgettes net als lasagnabladen op de bodem van de ovenschaal. Verdeel er een laagje salsicciasaus over. Maak nog een laag met de courgettes en bedek ze met de ham. Hierna weer een laagje salsicciasaus en weer plakken courgettes. Ga door tot je saus op of je schaal vol is. Bovenop leg je de laatste courgettes en bedek ze met de geitenkaas. Leg er nog twee takjes tijm op, dan ruikt je huis zometeen heerlijk naar vakantie. Zet de schaal 25 minuten in de oven tot de kaas lekker bruin in geworden. Even 10 minuten laten afkoelen en je kunt aan tafel.

Tip: Maak eenpersoons ovenschaaltjes wanneer je eters hebt. Je gebruikt dan ronde plakjes courgette i.p.v. lange plakken. De schaaltjes kunnen een dag eerder gemaakt worden en hoeven alleen nog in de oven. Heb jij mooi tijd voor je visite! Wie niet op de koolhydraten let, kan er lekker boerenbrood bij eten.

* Mix olijfolie met een teentje knoflook en wat verse oregano met de staafmixer tot een mooie egale massa. De olie kan je in een potje in de koelkast bewaren en is heerlijk over gegrild vlees of groenten en over de pizza.