Featured

Feestelijke cake in a jar

By woensdag, december 17, 2014 5 , , Permalink

 

kerstcakeBND

Kerst & food… je komt er niet onderuit. Het is natuurlijk leuk wanneer iedereen je vraagt of jij deze kerst je beroemde kersttaart weer wil maken. Maar wat doe je als geen keukenprins of bakgodin bent? Dan maak je deze supermakkelijke cake in a jar. Een bodem van een roombotercake met lemoncurd, daarop frambozen en een heerlijke romige topping van framboosjes en citroen. Dat lust toch iedereen? Leuk als kersttoetje, maar je kan ze ook weggeven. Want ze zijn gebakken in weckpotjes. Dekseltje erop, strikje erom, kerstwensje en een kerstballetje eraan en je hebt een persoonlijk cadeautje. Origineel, niet duur en succes verzekerd!

Wat heb je nodig?

Voor de cakejes: 6 grote of 8 kleine weckpotjes ( maat 80 of 60, Xenos), eetlepel zonnebloemolie, 200 gr zachte biologische roomboter, 200 gr fairtrade rietsuiker, 200 gr zelfrijzend bakmeel, 4 eieren van een blije kip, vanillestokje, snufje zout, lemoncurd en een (homemade) frambozenjam.

Voor de topping: 240 gr roomkaas (of monchou, mascarpone), 70 gr zachte roomboter, 120 gr gezeefde poedersuiker, geraspte schil van een biologische citroen.

En dan?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Ondertussen vet je met de zonnebloemolie en een keukenpapiertje de weckpotjes in. Klop in de keukenmachine of met de handmixer de boter romig en voeg daarna een ei toe. Mix tot het ei is opgenomen en voeg op deze wijze de overige eieren een voor een toe. Dan mag de rietsuiker, het merg van het vanillestokje en het snufje zout erbij. Mix dit 5 minuten op de hoogste stand tot een glad mengsel. Schep het zelfrijzend bakmeel er in delen door en zorg dat het beslag klontvrij is. Vul de weckpotjes voor ⅓ deel met het cakebeslag. Schep bovenop het beslag een lepeltje lemoncurd. Bak de cakejes 25 minuten in het midden van de oven. (zonder dekseltje!) Klop ondertussen de roomkaas, de roomboter en de poedersuiker op de laagste stand romig op. Voor de smaak voeg je de citroenrasp toe en 2 grote eetlepels frambozenjam. Vul een spuitzak met dit mengsel en leg het in de koelkast om het even wat op te laten stijven.

Laat de cakejes in het potje afkoelen. De cakejes komen wat bol uit de oven. Druk met de bolle kant van een lepel de cakejes in tot ze mooi plat zijn. Wanneer de cakejes afgekoeld zijn, drizzle je wat frambozenjam langs de rand van de cake en het potje. Let erop dat je niet de hele cake bedekt, het is alleen voor de sier. Je cake wordt anders te zoet! En dan nu het leukste, de topping. Maak met behulp van de spuitzak een mooie toef op de cake en versier het met een vers framboosje.

Eventueel kan je er nog iets leuks op strooien, zoals zilveren pareltjes, een chocolaatje, wat jij wil. Het is jouw cadeautje. Leg het dekseltje op het weckpotje en klem ze vast. Versier je cake in a jar met een mooi lintje. Happy giving time!

Bloggernextdoor2

Voor Blogger Next Door schreef ik deze speciale Kerst gastblog. Op dit bloggersplatform vind je leuke food, lifestyle, DIY blogs en nog veel meer van mij en mijn co-bloggers.