Featured

Baba- good old- Ghanoush

By dinsdag, juli 22, 2014 0 , , Permalink

babaganoush

 

 

Zomerse dagen vragen om heerlijke dips en warm flat bread of een mooi Turks brood. Mijn favoriet is toch wel de baba ghanoush. Wat ben ik blij dat dit gerecht ooit door een foodie in het Ottomaanse Rijk bedacht is. Ik bestel het altijd graag wanneer ik met vriendinnen bij wil kletsen. Kletsen en baba ganoush gaan heel goed samen. Door de romige substantie vergeet is namelijk te praten en luister ik voornamelijk. En als je de wijn wegdenkt, dan ben je nog gezond bezig ook… Heb je de bbq aanstaan? Vergeet dan de grill in dit recept en leg de aubergines gewoon boven de kooltjes voor een goede smokey smaak.

 

Wat gaat erin?

2 courgettes

2 teentjes knoflook

2 of 3 eetlepels tahin (natuurwinkel)

drizzle olijfolie

halve citroen

theelepel komijnzaad (djinten)

eetlepel harissa (supermarkt)

wat muntblaadjes

 

En dan?

Verhit je oven op 200 graden. Heb je een grillstand, dan zet je die ook aan. Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op een bakpapiertje. Bestrijk ze met olijfolie. Als de schil goed zwartgeblakerd is, dan mogen ze 45 minuten verder garen in de hete oven. Dat geeft jou de tijd om een wijntje te drinken. Als de aubergines klaar zijn, dan is het verder een koud kunstje.

Snijd de iets afgekoelde aubergines doormidden in de lengte. Schraap met een lepel het gare vruchtvlees van het velletje. Ik blijf mij verbazen hoe makkelijk dat gaat. Schep al het vruchtvlees in een grote kom en prak het fijn met een vork. Doe de knoflookteentjes in de pers en meng ze samen met het sap van de citroen, de tahin en een theelepel komijnzaad door je aubergines. Ik ben dol op tahin, dus ik gebruik 3 eetlepels. Probeer er eerst twee. Lekker? Dan doe je er eentje bij. Schep de massa nu eventjes liefdevol om. Je hebt nu het traditionele recept gemaakt.

Maar ik kan mij nooit aan het recept houden en ik hak er wat verse munt door. En nog een klein scheutje olijfolie voor de smeuïgheid. Het was tenslotte de bedoeling dat ik mijn mond ging houden. Pak je mooiste schaaltje en serveer de dip met een mooie schep harissa in het midden. Harissa is een Tunesische kruidenpasta en lijkt wat op sambal. Ik vind het zelf alleen aromatisch en niet erg heet. Heb je een feestje? Dan kan je het serveren met nog wat sesamzaadjes en munt. Of wat granaatappelpitjes. En warm brood natuurlijk…